Bij het volgen van aandelenbeurzen komt men al eens de term future of future contract tegen. Alhoewel de uitleg vaak als zeer complex of technisch kan overkomen, zijn het op zich eenvoudige financiële beleggingsproducten. Velen vragen zich wellicht af wat een future nu precies is en indien het een interessante belegging is.

Een future is een overeenkomst, het contract, tussen een verkoper en een belegger. De verkoper en de belegger hebben de verplichting om een goed of een financiële waarde op een bepaald tijdstip in de toekomst (de future) te kopen of te leveren en dat tegen de prijs die werd vastgelegd bij ondertekening van het contract.

De afwikkeling van het contract vindt aan het eind van de looptijd plaats of als de verkooppositie vroegtijdig wordt teruggekocht. Doorgaans gebeurt dit door middel van geld. De koper maakt winst als de koers is gestegen en verlies als deze is gedaald. Futures zijn vooral geschikt voor actieve beleggers. Het zijn redelijk eenvoudige beleggingsinstrumenten welke zowel defensief als speculatief kan worden ingezet.

Lees meerHoe werken futures?

Longpositie en shortpositie

Op de beurs kan je futures kopen of verkopen door een order te plaatsen bij een tussenpersoon. Als u deze koopt dan doet u een openingsaankoop. Hiermee creëert u een longpositie, oftewel een kooppositie. Wanneer je futures verkoopt dan doe je een openingsverkoop. Als belegger kan je futures verkopen zonder dat je ze eerst hebt gekocht. Je creëert dan een shortpositie, dit is weer een ander woord voor een verkooppositie.

Diverse soorten futures

Op de beurs wordt er gehandeld in diverse soorten futures, zoals beursindexen, grondstoffen, aandelen, valuta’s, obligaties en agrarische producten. De werking van elke future is weer hetzelfde. De koper en de verkoper hebben allebei een verplichting. De afgesproken koop gaat altijd door.

De onderliggende waarde van een future

De waarde waarop een future is gebaseerd, wordt ook wel de onderliggende waarde genoemd. Het is een afgeleid product en het ontleent zijn waarde aan de prijs van een ander product. De specificaties ervan zijn vastgelegd in een contract. Bij bijvoorbeeld tarwe futures is er precies vastgelegd om hoeveel kilo het gaat, wat voor soort tarwe het is en waar deze is geteeld. Futures worden pas aan het einde van het contract betaald. Dit kan een fysieke levering of cash zijn. Een levering in geld wordt ook wel cash settlement genoemd.

Lees meerWat zijn de voordelen om te beleggen in futures?

Fysieke levering

Bij een fysieke levering wordt het product waarop het contract betrekking heeft daadwerkelijk geleverd. Dit betekent dus dat je echt eigenaar kunt worden van partijen commodity’s, zoals olie, goud, tarwe, katoen of financiële producten als obligaties of aandelen. Als je handelt in fysieke goederen dan is het zinvol om een goed risicomanagement te hanteren. Het leveren of ontvangen van goederen waar je niet op hebt gerekend kan namelijk erg kostbaar zijn. Het is dan ook een aanrader om extra geld apart te zetten voor onvoorziene gebeurtenissen.

Cash settlement

Bij cash settlement wordt het prijsverschil in geld uitbetaald. Wanneer je futures op de beurs hebt gekocht en deze zijn in waarde gestegen dan wordt de winst in geld aan je uitbetaald.